woensdag 30 juli 2014

Als je het even niet meer weet.....

Wat heeft je aandacht op dit moment? Lag jij er gisteren al wakker van? Blijf het maar malen in je hoofd?

We piekeren wat af met elkaar. Over van alles en nog wat. De ene gedachte is nog niet voorbij of de andere komt er al weer overheen. Het denken heeft je in zijn macht. Overdag gaat het nog maar als je nachten achter elkaar slecht slaapt, eist dat op een gegeven moment zijn tol. Het piekeren kan daardoor zelfs nog verergeren. Het maakt je onzeker en bang. Je wilt er vanaf maar weet niet hoe?

Ik wil graag de volgende tips met je delen die je kunnen helpen om zelf weer de regie over te nemen.

Tip 1:  Je ademhaling als anker.

De gedachten die binnenkomen laat je voor wat ze zijn. Je hoeft er niet mee aan de slag. Je hoeft daar niks aan te veranderen. Bij het opkomen van piekerende gedachten ga je terug naar je ademhaling. Met je aandacht ga je uit je hoofd en naar je ademhaling. Het fijne is dat je die altijd bij je hebt. Adem even diep in en uit. Herhaal dit nog een keer. Kun je met je aandacht nu bij je ademhaling? Het volgen diep in je buik, naar binnen en weer naar buiten? Probeer het maar eens.
Het lukt niet altijd meteen. Voor je het weet zit je weer in je hoofd. Afgedwaald en de piekerende gedachten in je hoofd hebben weer de overhand. Geeft niks. Keer maar weer terug naar je ademhaling. Oefen het maar even. Adem in, Adem uit.


Tip 2: Zintuiglijke werkelijkheid

Waar je in je hoofd met je gedachten vaak in het verleden of in de toekomst zit, ben je met je zintuigen altijd in het nu. Bij deze manier van je aandacht verleggen, ga je vanuit je hoofd naar wat je kunt waarnemen met je zintuigen. Wat voel je? Wat hoor je? Wat zie je? Wat proef je? Wat je zintuigen waarnemen is altijd in het nu. Het kan helpen om de dingen die je waarneemt hardop te benoemen. Zodat je ook echt uit je hoofd gaat. Ook hier als je merkt dat je in je hoofd zit en met die gedachten aan de slag gaat, grijp weer terug op je zintuigen die er altijd voor je zijn. Wat voel je? Wat hoor je? Wat zie je? Wat proef je? Herhaal zolang het nodig is.


Onthoud dat je gedachten niet de werkelijkheid zijn. Je hoeft er niet mee aan de slag. En weet dat jij nu de touwtjes in handen hebt.

En ..........


Geen opmerkingen:

Een reactie posten