maandag 20 januari 2014

Gedachtekracht!


De hele dag gaan er gedachten door je hoofd. Naar schatting zijn er dit zo'n 40 tot 60.000 per dag. Als je dan gemiddeld zo'n 8 uur slaapt dan kom je uit op meer dan 3000 gedachten per uur. Voor diegene die het aandurft om verder te rekenen komt er dan achter dat je dan zo'n 52 gedachten per minuut hebt. Moet er maar niet te lang aan denken....
Verschillende factoren zijn van invloed op onze gedachten. 1 daarvan zijn onze emoties en gevoelens. We kunnen daarmee de gedachten versterken, of juist minder belangrijk maken. Van een mug een olifant zeg maar!

Hoe haal je het uit je hoofd? Je hebt weinig tot geen invloed op de binnenkomst van gedachten, maar gelukkig kun je na ontvangst wel de touwtjes in handen nemen. Leer te herkennen welke gedachten je hebt. Helpende en niet helpende gedachte; positieve, negatieve, goede en slechte. Daar gaat een tijdje overheen voordat je dit doorhebt en is het oefenen geblazen. Als je bewust bent van de kracht van je gedachte kun je ervoor kiezen wel of niet mee aan de slag te gaan . Dat wat iedereen loslaten/accepteren noemt is daarbij van toepassing.

Als ik iemand loslaten of accepteren hoor zeggen dan vraag ik altijd wat ze daarmee bedoelen en hoe ze dat dan doen. Vaak weten ze het niet uit te leggen. Ik kom dan meestal met het verhaaltje van de bal. Als je een bal (wat voor in dit geval een vervelende gedachte staat) in je handen hebt, en jij die wil loslaten maar recht voor je voeten valt en jij er niet overheen kunt stappen, ben je geen stap verder gekomen. Het loslaten of accepteren, staat voor niks. 
Ik stel voor om te accepteren dat je de bal in je handen hebt en los te laten dat je hem weg wilt hebben. Neem de volgende stap mét de bal, de bal te bekijken, hoe die voelt in je hand. Observeer. Hoe voelt het om de volgende stap te nemen? Na een paar stappen is de bal geen belemmering meer. Je weet hoe jij je vooruit kan bewegen mét de bal in de hand. Langzamerhand verdwijnt de bal naar de achtergrond.

Hoe haal je het uit je hoofd? Door het er te laten zijn. Observeer. Leer te herkennen. Met aandacht voor wat er in werkelijkheid is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten