zondag 30 juni 2013

Opvoeden met aandacht!


Als je aandacht schenkt aan jezelf en je de kracht van aandacht mag ontdekken en voelen ga je over veel dagelijkse dingen anders nadenken. Dagelijkse dingen waar je normaal aan voorbij ging, krijgen de aandacht die ze altijd al zouden moeten hebben gehad. Waar andere dingen niet langer meer de aandacht krijgt wat het voorheen wel altijd kreeg.

Zo ben ik ook het opvoeden (nog op zoek naar een betere invulling van dit woord) van mijn kinderen anders gaan zien. En probeer ik nu ook met aandacht op te voeden.

Zo heb ik 2 geweldige kinderen. Zoonlief van bijna 9 en dochterlief van 5, die de nodige aandacht vragen. Op het moment dat ik de opvoeding met aandacht ging bekijken ging er een nieuwe wereld voor ons open. Wat aandacht nodig heeft krijgt het ook, wat geen aandacht nodig heeft krijg het niet.  Ik zal het proberen uit te leggen.

De aandacht die kinderen (ook zoonlief en dochterlief) vragen, komt niet altijd op de gunstigste momenten. Lijkt het niet zo te zijn dat ze je altijd nodig hebben net als je ergens mee bezig bent?! Op zulke momenten is het heel gemakkelijk om niet op de juiste manier aandacht te geven aan je kind. Ben jij je bewust van waar je aandacht dan naar uit gaat?  Krijgt het vervelende gedrag de aandacht? Of krijgt het kind de aandacht?

Laat ik het even verduidelijken met een voorbeeldje:

Na een lange dag werk, je kinderen opgehaald van het dagverblijf en eenmaal thuisgekomen sta je in de keuken het eten klaar te maken. Misschien ben je al wat moe. Je kind komt naar je toe en vraagt of je even kunt komen kijken (vraagt aandacht) omdat er iets is wat jij moet zien. Jij hebt daar geen tijd voor omdat je met het eten bezig bent en wijst hem de weg terug naar de tijdelijke oppas; de tv (wat zouden we toch doen zonder).

Je aandacht ligt nu bij het eten. Je moet wel verder als je dat eten nog een beetje op tijd op tafel hebben zodat de kinderen daarna nog in bad en op een schappelijk tijdstip in bed liggen. Je kind voelt zich niet gehoord en roept nogmaals of je alsjeblieft komt kijken. 'Daar heb ik nu geen tijd voor', roep jij vanuit de keuken. Na nog wat over en weer van zowel kind als ouder, heeft het communiceren met een gewone praatstem, plaats gemaakt voor geschreeuw. Je kind gedraagt zich niet meer zoals je van hem verwacht (rustig op de bank voor de tv terwijl jij het eten klaar maakt) en je geeft hem misschien wel straf door hem uit de kamer te halen, op de trap te zetten etc. Het vervelende gedrag waar ik het eerder over had krijgt dus alle aandacht.

Wat had dan de aandacht moeten krijgen? Misschien weet je het al. Waar je in eerste instante tijd dacht te winnen heeft het je alleen maar tijd gekost. Had je meteen de aandacht geschonken aan je kind, dan had je dat misschien een minuutje van je tijd gekost...Nou ja gekost.....die oprechte aandacht voor je kind op dat moment kost je geen tijd. Het is kostbare tijd waar je veel voor terugkrijgt.
Misschien denk je niet dat het zo werkt, of denk je dat je kind dat maar moet leren dat hij of zij niet altijd de aandacht kan krijgen. Kies die momenten wijs en met aandacht maar neem de tijd om het aan je kind te verduidelijken.

Welke keuze maak jij de volgende keer als je kind de aandacht vraagt op een moment dat je de aardappelen aan het schillen bent...? Ben je bewust van de kracht van aandacht.
Naast het geven van de flow workshops en de aandachtswandelingen heb ik ook de wens om workshops/informatieavonden te gaan geven over opvoeden met aandacht. De verhalen over opvoeden met aandacht op dit blog is mede een stap in die richting. Als je interesse hebt in een workshop of informatieavond met aandacht dan hoor ik het graag van je. Mail naar metaandacht@live.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten