maandag 13 mei 2013

Vastgeroest!Je hebt bewust de stap gezet om nu voor jezelf te gaan zorgen. Maar hoe doe je dat dan?
Je bent nu een nieuwe weg ingeslagen maar alles blijft hetzelfde?

Voor jezelf zorgen kan hard werken zijn. Dat zorgen voor jezelf dat ben je namelijk niet gewend.
Zorgen die had je voor een ander misschien. Nu je dat voor jezelf gaat doen is het een hele andere manier van zijn. Dat doe je er niet even bij!

Ben jij je bijvoorbeeld bewust van de rollen die jij je aanneemt als je in gesprek bent met iemand, als je ergens voor het eerst naar binnen loopt, als je iets doet wat je misschien niet zo leuk vind om te doen, als je met je partner bent, met je kinderen, ouders, vrienden, familie etc. ? We nemen (on)bewust een rol/een houding aan. We hebben vooraf misschien al wel een beeld bedacht in ons hoofd hoe de ontmoeting zal zijn, het zal wel weer hetzelfde gaan als altijd?  Wat is jouw rol, wat zijn je overtuigingen, wat zijn je patronen? Ben jij je bewust daarvan?

Maak jij steeds dezelfde fouten in het leven terwijl je je nog zo had voorgenomen het de volgende keer anders te gaan doen? Zit je vastgeroest in oude patronen en overtuigingen die zich maar herhalen en herhalen en die zich maar niet zo gemakkelijk laten veranderen?

Kun je dan misschien weer met kinderogen kijken toen er nog niets vast lag en je nog over de kleinste dingen kon verwonderen? Vragen stellen over hoe dit en waarom dat? Met open blik, zonder oordeel. Luister eens opnieuw naar een klok, alsof je het ding voor het eerst ziet. Wat zie je dan? Sluit dan nu de ogen en luister? Wat hoor je dan? Wat voel je dan?

Het gaat erom dat je overtuigingen en vaste patronen gaat doorbreken. Regen bijvoorbeeld noemen we slecht weer. Sinds wanneer en volgens wie? Volgens jou?
Tijdens mijn kindertijd bijvoorbeeld speelden we niet buiten in de regen. Je zou nat en verkouden kunnen worden! Het is te slecht weer om buiten te spelen. Deze overtuiging (als je het zo mag noemen) had ik net zo gemakkelijk over kunnen nemen en dat heb ik ook gedaan. Totdat ik ervoor koos om het niet mijn overtuiging te laten zijn. Ik vind regen namelijk geen slecht weer en mijn kinderen vinden het heerlijk om te stampen in de plassen!


Omdat je altijd iets op dezelfde manier doet en het in het verleden misschien goed voor je heeft uitgepakt,  wil niet zeggen dat het nu nog voor je werkt.  Doe jij de dingen die je doet omdat jij dat wil, of heb je die zo overgenomen. Zijn ze je aangeleerd? Patronen doorbreken is niet gemakkelijk. Probeer ze eerst te herkennen. Misschien zijn er wel regels/patronen die je simpelweg hebt overgenomen van je ouders omdat je niet beter weet. Omdat je niet verder hebt gekeken, geluisterd, gevoeld.


Welke rollen en/of patronen zou je willen doorbreken?
Welke overtuigingen zijn die van jou en welke andere wil je loslaten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten